Måste det vara dyrt att ha hoj?

Att ha motorcykel är ett dyrt nöje. Bensinen kostar, kläderna kostar, fordonsskatten kostar, och inte minst kostar försäkringspremien en hel del. Det finns dock vissa kostnader som man kan skära ner på, och om man inte lever så vidlyftigt i övrigt så kan man faktiskt ha råd med en riktigt schysst hoj, fast man inte heter Carlos Slim.

Till att börja handlar det som sagt om att spara på andra utgifter: ta med sig matlåda till jobbet, kolla jämförpriser när man handlar, baka sitt eget bröd (och rosta sin egen müsli på eftervärmen i ugnen) och andra liknande saker. Men den stora utgiftsposten kommer ju ändå att vara själva hojen, och vad kan man spara in på där.

Motorcykel

Spartips

  • Jämför pris på motorolja på samma sätt som du kollar jämförpriser när du köper matolja i affären.
  • Försök köpa reservdelar och kläder begagnade i den mån det går. Men se upp för stöldgods. Om priset är för bra för att vara sant kan du göra dig skyldig till häleri. Ett bra ställe att leta är dock motormarknader och mässor, där det gäller att var ute i god tid.
  • Om du inte hittar det du behöver begagnat, sök på utländska sajter. Även med frakten inräknad kan det vara värt det, men kolla alltid upp webbshoppen innan du betalar. Internet är fullt av skojare.

Försäkringen

Att ha en trafikförsäkring är ett krav för att få färdas på de svenska vägarna, så den är lika viktig som MC-körkortet. De allra flesta vill även kosta på sin ögonsten en halvförsäkring, om något skulle hända med hojen. MC-försäkringar har många likheter med bilförsäkringar, och den första av dessa likheter är att marknaden är en djungel för båda typerna av försäkringar.

Anledningen till detta är att försäkringsbolagen har olika typer av kunder i fokus, och den som inte tillhör fokusgruppen kommer att åka på en rejäl premie. Jämför därför olika bolag för att hitta det som passar dig bäst, och var inte rädd för att byta. Villkoren kan förändras snabbt, så att ett annat bolag plötsligt passar dig bättre, och har en lägre premie. En gång om året bör du jämföra olik bolag och deras villkor.